Teken zijn zeer kleine, zwart/bruine spinachtige parasieten die zich vanuit het struikgewas of gras op uw dier laten vallen om zich vervolgens tijdelijk vasthechten in de huid.
Nadat een teek zich met de kop in de huid heeft vastgebeten voedt ze zich met het bloed van uw dier.
Teken zijn actief van maart tot december.
De meest effectieve maatregel die u kunt treffen tegen teken is uw dier dagelijks te controleren en regelmatig een goed product te gebruiken.
Teken kunnen lokaal huidirritatie veroorzaken en als de monddelen van de teek achtergebleven zijn, kleine ontstekingen veroorzaken.
Ziekten door teken:
Teken kunnen, wanneer zij langer dan 24 uur blijven zitten, ziekten overdragen, zoals:
- Ziekte van Lyme: dit wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.
Deze bacterie kan ziekten veroorzaken bij mens en dier.
De symptomen die in eerste instantie ontstaan lijken op griepverschijnselen.
Indien onbehandeld kunnen spieren, gewrichten, het hart en het zenuwstelsel worden aangedaan.
- Babesiose: wordt veroorzaakt door microscopisch kleine parasieten die leven in rode bloedcellen en ernstige ziekteverschijnselen kunnen geven bij mens en dier.
De Babesia soort, die ziekte kan veroorzaken bij de hond, is voor de mens niet gevaarlijk. Babesia bevindt zich in teken die in de Benelux voorkomen, maar in veel mindere mate dan de teken die de ziekte van Lyme over brengen.
Bij de acute vorm van Babesiose, worden de rode bloedcellen aangetast wat resulteert in een levensbedreigende bloedarmoede. Dieren krijgen bloedarmoede, zijn sloom en verzwakt. Bloedtesten laten vaak lever- en nierschade zien veroorzaakt door deze parasiet.
Controleren:
Controleer uw huisdier regelmatig en grondig op de aanwezigheid van teken.
Vergeet ook vooral uzelf niet te controleren.
Op plekken waar de huid warm en dun is zitten teken graag dus controleer met name liezen, oksels, neusplooien en bij de oren.
De net vastgehechte teek is heel klein maar kan zich volledig volzuigen.
Een volgezogen teek is vaak grijs van kleur en kan zelfs een bolletje worden van zo’n halve centimeter lang!
Teek gevonden? :
Als u een teek bij uw dier ziet verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekentang.
Zorg dat u deze zo dicht mogelijk bij de huid vastpakt zodat u de kop van de teek voorzichtig uit de huid mee kan trekken.
Als u de teek volledig verwijderd heeft kunt u ook de pootjes van de teek zien.
Houdt de plek waar de teek zat goed in de gaten. Wat roodheid is normaal maar trekt dit niet na enkele dagen weg; raadpleeg ons voor advies.
Knijp of prik nooit in een aangehechte teek! Dep ook geen alcohol of zeep op de teek; dat vergroot namelijk het risico op besmetting.